Τα σκυλιά γκριζάρουν από το stress

Τα σκυλιά γκριζάρουν από το stress

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα μίας πρόσφατης έρευνας αναφορικά με το πόσο μπορεί να επηρεαστεί η εξωτερική εμφάνιση των σκυλιών από το στρες.

Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι σε αυτό το πεδίο οι σκύλοι έχουν αρκετά κοινά με τους ανθρώπους, καθώς η εμφάνιση γκρίζων μαλλιών λόγω στρες και οι σκύλοι μπορούν να «γκριζάρουν» όχι μόνο λόγω γήρατος, αλλά και από το άγχος. Βάσει της έρευνας Αμερικανών επιστημόνων -η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Applied Animal Behaviour Science»- και σύμφωνα με την Telegraph, οι σκύλοι οι οποίοι ζουν κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες, φαίνεται να αποκτούν γκρίζες τρίχες νωρίτερα από τα πιο ξέγνοιαστα τετράποδα.

Οι ερευνητές μοίρασαν ερωτηματολόγια στους ιδιοκτήτες περίπου 400 σκύλων, σχετικά με τον τρόπο ζωής, τη συμπεριφορά αλλά και την υγεία των κατοικίδιών τους. Εξετάστηκε επίσης πόσο συχνά ένας σκύλος έτρεχε με φόρα προς τους ιδιοκτήτες του, πηδώντας πάνω τους, με την επιστροφή τους στο σπίτι. Από την έρευνα, η οποία διεξήχθη σε σπίτια και κτηνιατρικές κλινικές κυρίως στην πολιτεία του Κολοράντο, εξαιρέθηκαν οι ανοιχτόχρωμοι σκύλοι, καθώς ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει πιο γκρίζο το τρίχωμά τους. Βάσει των ευρημάτων, τα πιο ανήσυχα, νευρικά και παρμορμητικά σκυλιά, αλλά και εκείνα που έδειξαν να φοβούνται τους δυνατούς θορύβους, εμφάνισαν γκρίζες τρίχες νωρίτερα από τα πιο ήρεμα τετράποδα, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Πηγή: Ναυτεμπορική