Τι είναι το dog grooming

Τι είναι το dog grooming

Τι είναι το dog grooming;

Με την έκφραση “καλλωπισμός σκύλου” (dog grooming) εννοούμε τη φροντίδα που παρέχουμε στον σκύλο μας με σκοπό να διατηρήσουμε τόσο την ψυχική του υγεία όσο και την φυσική. Η φροντίδα αυτή περιλαμβάνει μπάνιο, χτένισμα, κούρεμα, ξεκόμπιασμα, καθαρισμό πρωκτικών αδένων, κόψιμο νυχιών, απομάκρυνση νεκρού τριχώματος, κλπ.

Ο καλλωπισμός του σκύλου μας είναι ανάγκη που πρέπει να μας γίνει ρουτίνα και όχι πολυτέλεια. Είναι ο απλούστερος τρόπος ελέγχου της υγιεινής του. Ελέγχουμε τα δόντια του, τα αυτιά του, τα μάτια του, και αν διαπιστώσουμε οτιδήποτε ασυνήθιστο ενημερώνουμε άμεσα το κτηνίατρο μας. Συνίσταται να καλλωπίζουμε το σκυλί μας όταν είναι χαλαρό, όπως μετά από βόλτα ή παιχνίδι. Είναι σημαντικό να “εκπαιδευτεί” στην ιδέα του καλλωπισμού από νωρίς, τόσο στο σπίτι όσο και σε επαγγελματικό χώρο groomer.

Το πρώτο που μπορούμε να του μάθουμε είναι το μπάνιο. Καλό είναι τα οικόσιτα σκυλιά να τα κάνουμε μπάνιο τακτικά τηρώντας χρονοδιάγραμμα, π.χ. μία φορά μηνιαίως, χρησιμοποιώντας ειδικό σαμπουάν για σκύλους και όχι για ανθρώπους. Αν έχει ψύλλους χρησιμοποιούμε ειδικό σαμπουάν για ψύλλους. Σχετικά με τα σαμπουάν σκύλων, ας γνωρίζουμε ότι, μπορεί να είναι απλά ή να έχουν επιπλέον ιδιότητες όπως πχ. ενίσχυση της γυαλάδας του τριχώματος κλπ.
Το μπάνιο είναι απαραίτητο όχι μόνο για να κρατούμε το σκυλί μας καθαρό αλλά και για να αποφύγουμε ασθένειες και λοιμώξεις. Με αυτό τον τρόπο συνδυάζουμε την φροντίδα και την προστασία του. Ο σκύλος είναι αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας μας και πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε σαν αυτό.
Σημαντικό επίσης για το σκύλο μας είναι να μάθει από νωρίς την επίσκεψη στον groomer, καθώς αργά ή γρήγορα θα τον χρειαστείτε. Επειδή η διαδικασία περιποίησης μπορεί να το αγχώσει την πρώτη φορά, είναι σίγουρο ότι μια επίσκεψη γνωριμίας θα βοηθήσει στην εξοικείωση του κουταβιού με το χώρο και την ιδέα της μελλοντικής περιποίησης του. Έτσι το κουτάβι σας θα είναι σε θέση να απολαμβάνει την περιποίηση για το υπόλοιπο της ζωής του