5 τρόποι να πεις στο σκύλο σου σ’αγαπώ

5 τρόποι να πεις στο σκύλο σου σ’αγαπώ

Όλοι οι σκυλογονείς γνωρίζουμε ότι τα σκυλάκια μας αγαπούν παρόλο που δεν τo εκφράζουν με το ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι.. Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε σχετικά με την συμπεριφορά των σκύλων, διαπιστώθηκε πως στα περισσότερα σκυλιά δεν αρέσουν οι αγκαλιές, κάτι που στενοχώρησε αρκετούς ιδιοκτήτες.

Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως τα σκυλάκια μας δεν απολαμβάνουν την στοργή μας και την αποδοχή μας. Ας προσπαθήσουμε να δείξουμε την αφοσίωση και την αγάπη μας προς αυτά με ένα τρόπο που αυτά καταλαβαίνουν.

Πέντε τρόποι για να πούμε “Σ’αγαπώ” στον σκύλο μας στη γλώσσα του:

  1. Κοιτάξτε τους βαθιά μες στα μάτια

Ο Dr. Brian Hare, Καθηγητής Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στο Duke University, με το βιβλίο του “The Genius of Dogs” βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των best seller στους NY Times. Σε συνέντευξή που έδωσε την Άνοιξη στον Anderson Cooper, του έχει πει πως όταν ο σκύλος μάς κοιτάζει επίμονα, ουσιαστικά “μας αγκαλιάζει με τα μάτια του”. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να αρχίσετε να κοιτάζετε επίμονα στα μάτια οποιονδήποτε σκύλο! Η άμεση οπτική επαφή εξακολουθεί σε πολλές περιπτώσεις να θεωρείται πρόκληση ή απειλή. Τον δικό μας σκύλο, με τον οποίο υπάρχει ήδη σχέση εμπιστοσύνης, μπορούμε να τον κοιτάξουμε στα μάτια όταν είμαστε ήρεμοι και χαλαρώνουμε παρέα.

Μιλήστε με ήρεμη φωνή, ακουμπήστε τον σκύλο σας απαλά κρατήστε οπτική επαφή. Σύμφωνα με τον Hare, αυτές οι ήρεμες στιγμές ενεργοποιούν την έκκριση οξυτοκίνης στον εγκέφαλο του σκύλου- μιας ορμόνης που δένει τις μητέρες με τα παιδιά.

  1. Ανασηκώστε τα φρύδια σας

Μια ιαπωνική έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 σε τεύχος του περιοδικού Behavioral Processes, διαπίστωσε πως οι σκύλοι ανασηκώνουν τα φρύδια τους- ειδικά το αριστερό- όταν τους υποδέχονται τα αφεντικά τους. Χρησιμοποιώντας μια κάμερα μεγάλης ταχύτητας, μελέτησαν εξονυχιστικά τις κινήσεις στο πρόσωπο ενός σκύλου όταν έβλεπε τον ιδιοκτήτη του και εκείνες όταν έβλεπε κάποιον ξένο. Όταν ξένοι πήγαιναν να τους χαιρετήσουν, οι σκύλοι που συμμετείχαν στο πείραμα παρουσίασαν λιγότερη εκφραστικότητα στο πρόσωπο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ήταν στη δεξιά πλευρά. To σημαντικό είναι πως το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει το αριστερό μέρος του προσώπου που είναι συνυφασμένο με το συναίσθημα, ενώ το δεξί ημισφαίριο ελέγχει αντίστοιχα το αριστερό μέρος που συνδέεται με τις αναλυτικές συμπεριφορές.

Βασικά, όσο περισσότερο εκφραστικοί γινόμαστε όταν χαιρετάμε τον σκύλο μας, τόσο περισσότερο νιώθουν ότι τους αγαπάμε. Όσοι μπορείτε να ανασηκώσετε τα φρύδια σας τότε ανασηκώστε το αριστερό. Το σκυλάκι σας θα νιώσει ιδιαίτερα ξεχωριστό.

 

  1. “Στηριχτείτε” πάνω τους

Όχι μόνο μεταφορικά, αλλά πιέστε κυριολεκτικά το σώμα σας πάνω στο δικό τους. Φυσικά όχι σε βαθμό ώστε να νιώσει δυσφορία, αλλά τόσο όσο να του δείξετε πως τον εμπιστεύεστε. Αυτό είναι κάτι που κάνουν οι σκύλοι ώστε να μας δείξουν τη στοργή που νιώθουν για εμάς, αλλά τις περισσότερες φορές το παραβλέπουμε. Σίγουρα ο σκύλος σας έχει έρθει και ακουμπήσει σχεδόν ολόκληρος πάνω στα πόδια σας ή τις γάμπες σας ενώ εσείς ήσασταν απασχολημένοι στην κουζίνα. Αυτό ήταν μια σκυλίσια αγκαλιά οπότε ανταποδώστε την!

  1. Αφήστε τον να κοιμάται μαζί σας

Ο Gregory Berns, νευροεπιστήμονας από το Emory University και συγγραφέας του βιβλίου “How Dogs Love Us” πέρασε πολλές δεκαετίες μελετώντας τον εγκέφαλο των σκύλων με την χρήση MRI. Σύμφωνα με τις έρευνες, το να κοιμάται ένας σκύλος με έναν άνθρωπο είναι η απόλυτη απόδειξη αγάπης κι εμπιστοσύνης από πλευράς του, καθώς τότε βρίσκεται στην πιο ευάλωτη φάση του. Επίσης δείχνει πως μας θεωρούν μέλη της αγέλης τους. Αν τώρα είστε από εκείνους που δεν επιτρέπετε στο σκύλος σας να ανεβαίνει στο κρεβάτι, δοκιμάστε να χουχουλιάσετε μαζί του στον καναπέ ή ακόμη και στο πάτωμα για λίγα λεπτά κάθε μέρα ώστε να του δείξετε την στοργή σας.

  1. Να είστε ο εαυτός σας

Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, ο Dr. Berns διαπίστωσε πως παρόλο που πολύ συχνά μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι σκέφτονται οι σκύλοι, οι ίδιοι φαίνεται πως δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα στο να διαβάσουν τα συναισθήματά μας. Εάν η αγάπη σας για τον σκύλο σας είναι αληθινή εκείνος το ξέρει ήδη «διαβάζοντας» τον τόνο της φωνής σας, τη γλώσσα του σώματος σας και τις πράξεις σας. Οπότε συνεχίστε να κάνετε ό,τι κάνετε και ο σκύλος σας σίγουρα θα σας ανταμείψει με το να σας δείξει την αγάπη του με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Πηγή: iheartdogs.com