ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ

Καθαρισμός

Ένα σκυλάκι μπορεί να κάνει μπάνιο μία φορά το μήνα, με σαμπουάν κατάλληλο για σκυλιά της ηλικίας του. Στο ενδιάμεσο μπορείτε να του κάνετε στεγνό καθάρισμα με ειδικά σαμπουάν. Αποφύγετε το μπάνιο 2 μέρες πριν και μετά από εμβολιασμό ή εξωτερική αποπαρασίτωση με αμπούλα.

Διατροφή

Ένα κουτάβι θα πρέπει να ταΐζεται περίπου 4 φορές την ημέρα, με τροφή κατάλληλη για τη ράτσα και την ηλικία του και σε ποσότητα ανάλογη με το βάρος του. Οι περισσότερες τροφές ποιότητας αναγράφουν την ημερήσια ποσότητα που πρέπει να τρώει το κουτάβι ώστε να διατηρήσει το ιδανικό του βάρος. Επίσης ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας συμβουλέψει καταλλήλως.

Για την πλήρη και ισορροπημένη διατροφή ενός κουταβιού συνιστούμε ξηρά τροφή (κροκέτα) το δυνατόν καλύτερης ποιότητας. Η ξηρά τροφή θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα από άφθονο φρέσκο νερό. Κατά την πρώτη εβδομάδα μπορείτε να δίνετε την ξηρά τροφή μουλιασμένη σε χλιαρό νερό και ανακατεμένη με λίγη κονσέρβα για κουτάβια.
Σε ένα μικρόσωμο κουτάβι δίνετε του επίσης νερό, με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι διαλυμένο, για να αποφύγετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας.

Συνιστούμε να αποφεύγετε τις λιχουδιές ανάμεσα στα γεύματα. Δίνετέ του μόνο πολύ μικρές ποσότητες για λόγους εκπαίδευσης ή επιβράβευσης.

Τρόφιμα προορισμένα για ανθρώπινη κατανάλωση (γλυκά, γάλα, αγελαδινά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα) δε συνίστανται. Σκυλάκια άνω των 2 μηνών έχουν λάβει την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος από τη μητέρα τους. Αν θεωρηθεί όμως απαραίτητο από τον κτηνίατρο, υπάρχουν σκευάσματα απολύτως κτηνιατρικά υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος σε σκόνη.

Τι πρέπει να έχω πάντα στο μυαλό μου για το νέο μου φίλο…

  • Προσέχετε τη διατροφή, την εξάσκηση και την υγιεινή του.
  • Συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας.
  • Μην αμελείτε τους εμβολιασμούς.
  • Παρατηρείτε πάντα τη συμπεριφορά του νέου σας φίλου.
  • Συμπεριφερθείτε του όπως θα θέλατε να φέρονται σε εσάς!